Γκιζάνι Έργο Life-Φύση Κέντρα Ενημέρωσης Έργο Γαδουράς Παιχνίδι
 

 

S.O.S. Γκιζάνι

Το παιχνίδι "S.O.S. Γκιζάνι" φτιάχτηκε για να διασκεδάσουμε, προστατεύοντας ταυτόχρονα το γκιζάνι.

Το γκιζάνι κινδυνεύει κυρίως από την έλλειψη νερού που υπάρχει στους βιοτόπους του το καλοκαίρι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σώσουμε τα γκιζάνια (συνολικά ως είδος) από την εξαφάνιση. Αυτό θα γίνει αν βοηθήσουμε κάποια από τα ψάρια να επιβιώσουν κατά την περίοδο της ξηρασίας στη λακκούβα όπου ζουν, έτσι ώστε να αναπαραχθούν την επόμενη άνοιξη και να ξαναγεμίσουν το ρέμα.

Σώσε όσο περισσότερα γκιζάνια μπορείς! Προστάτεψέ τα, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα αρκετό νερό στη λακκούβα που ζουν!


ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πρόσεξε τις πέτρες, τα ξύλα, τα σκουπίδια, τη ρύπανση, τα καβούρια και τη φωτιά στο δάσος.

Μη στερήσεις από τους γεωργούς το απαραίτητο νερό για το πότισμα των καλλιεργειών τους, μην τους επιτρέψεις όμως και να αντλήσουν περισσότερο νερό από όσο πραγματικά χρειάζονται (πρόσεξε τις αντλίες και τις δεξαμενές νερού).

  • Οι πέτρες, τα ξύλα και τα σκουπίδια που παρασύρονται στο ρέμα, εμποδίζουν τη ροή του νερού προς τη λακκούβα με τα γκιζάνια και πρέπει να απομακρυνθούν έγκαιρα.
  • Στο παιχνίδι, το καβούρι τρώει τα γκιζάνια και πρέπει επίσης να απομακρυνθεί από τη λακκούβα. Στην πραγματικότητα όμως, τα καβούρια που ζουν στα ρέματα της Ρόδου δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τα γκιζάνια, γιατί τρώνε μόνο τα γέρικα και εξασθενημένα άτομα.
  • Οι αντλίες των γεωργών, καθώς γεμίζουν τη δεξαμενή για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, μειώνουν την ποσότητα του νερού που φθάνει στη λακκούβα με τα γκιζάνια. Πρόσεξε έτσι ώστε να μην αντλούν περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζονται. Πρέπει όμως να αφήνεις ταυτόχρονα μια ελάχιστη ποσότητα νερού (ορίζεται με κόκκινη γραμμή) στη δεξαμενή των γεωργών, για να μπορούν και αυτοί να ποτίζουν χωρίς πρόβλημα.
  • Το βαρέλι είναι γεμάτο απόβλητα που πέφτοντας στο ρέμα ρυπαίνουν το νερό και απειλούν τα γκιζάνια με άμεση εξαφάνιση. Πρέπει να το απομακρύνεις γρήγορα, πριν προλάβει να αδειάσει το περιεχόμενό του στο ρέμα.
  • Οι φλόγες που βλέπεις να εμφανίζονται στο δάσος πρέπει να σβηστούν αμέσως, πριν προκαλέσουν πυρκαγιά. Στο παιχνίδι, όταν το δάσος αρχίζει να καίγεται (πάνω από 4 φλόγες), εμφανίζεται η Πυροσβεστική και αντλεί μεγάλη ποσότητα νερού από το ρέμα, για να σβήσει τη φωτιά. Στην πραγματικότητα, με την καταστροφή του δάσους από την πυρκαγιά αυξάνεται η διάβρωση του εδάφους και μειώνεται η φυσική δυνατότητα συγκράτησης του νερού της βροχής που εμπλουτίζει τα ρέματα (επιφανειακά νερά), αλλά και τα υπόγεια νερά.

 

 

αρχική σελίδα
επιστροφή

Έναρξη     

 

Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Πνευματικά Δικαιώματα | Συντελεστές

αρχή σελίδας

English Italiano