Γκιζάνι Έργο Life-Φύση Κέντρα Ενημέρωσης Έργο Γαδουράς Παιχνίδι
 

Έρευνα Πεδίου

Κατανομή Βιολογία Γενετική Απειλές Μέτρα Προστασίας Βιβλιογραφία

 

Ρέμα Μάκαρης ή Μακαριστός

Στο ρέμα του Μάκαρη ζει ένας πολύ μικρός πληθυσμός γκιζανιών που, λόγω του μεγέθους του, διατρέχει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Το ρέμα ξεκινά από τον οικισμό Πηγάδια, στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Απόλλωνα και εκβάλει στον κόλπο Ρενί, κοντά στο χωριό Χαράκι. Το ρέμα Χας συμβάλει στο Μάκαρη, όχι μακριά από τις εκβολές του τελευταίου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ο Μάκαρης ξεραίνεται σχεδόν εξ'ολοκλήρου. Το κύριο αίτιο γι' αυτό είναι οι πολλές γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του Μάκαρη, από τις οποίες αντλείται ένας σημαντικός όγκος νερού για άρδευση.

 

Την εποχή αυτή, μερικές εκατοντάδες άτομα γκιζανιού ζουν σε θύλακες νερού κάτω από τα βράχια στην περιοχή Ξετρυπητή που βρίσκεται στις πηγές του ρέματος. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το νερό που φαίνεται να "ξετρυπά" από ένα ψηλό βράχο όταν η παροχή είναι πλημμυρική.

Το καλοκαίρι, λίγο παρακάτω από την Ξετρυπητή, συναντά κανείς λακκούβες με νερό και γκιζάνια. Οι λακκούβες αυτές, που σταδιακά ξεραίνονται, παρουσιάζουν υψηλή θερμοκρασία και έντονο ευτροφισμό.

 

Πρόσφατα, βρέθηκε στις εκβολές του Μάκαρη και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τη θάλασσα μια αβαθής λακκούβα με γλυκό νερό, όπου και παρατηρήθηκαν δύο άτομα γκιζανιού. Το πώς βρέθηκαν και παραμένουν εκεί παραμένει ένα ερώτημα. Καθώς όμως δύο άτομα δεν συνιστούν πληθυσμό και λαμβάνοντας υπόψη και το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής, γίνεται κατανοητό ότι η μοναδική ελπίδα επιβίωσης για τον πληθυσμό του Μάκαρη είναι τα γκιζάνια που ζουν στις πηγές Ξετρυπητής.

 

αρχική σελίδα
επιστροφή

Αγία Ελεούσα
Αργυρός
Γαδουράς
Επτά Πηγές
Κόνταρης
Κρεμαστινός
Λάρδος
Λίμνη Απολακκιά
Λίμνη των Νάνων
Λουτάνης
Μάκαρης
Παραδεισιώτης
Πελέμονης
Πλατύς
Ρέματα Απολακκιάς
Υδατοδεξαμενές Άτσακα
Χας

 

 

Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Πνευματικά Δικαιώματα | Συντελεστές

αρχή σελίδας

English Italiano