Γκιζάνι Έργο Life-Φύση Κέντρα Ενημέρωσης Έργο Γαδουράς Παιχνίδι
 

Έρευνα Πεδίου

Κατανομή Βιολογία Γενετική Απειλές Μέτρα Προστασίας Βιβλιογραφία

 

Ρέματα Απολακκιάς

Τα ρέματα που τροφοδοτούν την τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς με νερό ήταν παλαιότερα (πριν την κατασκευή του φράγματος) παραπόταμοι ενός ρέματος που χυνόταν στον κόλπο της Απολακκιάς.

Γκιζάνια βρέθηκαν σε δύο από τα τρία ρέματα που χύνονται στην Απολακκιά. Το ένα από αυτά έχει πλέον ξεραθεί, ενώ το δεύτερο κρατά νερό σε ελάχιστα σημεία. Στην κατάσταση αυτή συνέβαλλε η ανομβρία των δύο τελευταίων ετών (2000-2001) και η υπεράντληση νερού. Οι αντλίες που έδιναν νερό για την άρδευση των παρακείμενων αγρών από τη φραγμαλίμνη δεν λειτουργούν στο σύνολό τους και πολλοί αγρότες αντλούν νερό για να ποτίζουν απευθείας από τα ρέματα. Τα γκιζάνια που ζουν σήμερα στα ρέματα της Απολακκιάς είναι ελάχιστα και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Συνεπώς, για την επιβίωση του πληθυσμού πρέπει να γίνει άμεση, ορθολογική διαχείριση του νερού στην περιοχή.

Εκτός από το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος που τον κάνει ιδιαίτερα ευπαθή, ο πληθυσμός γκιζανιών του ρέματος της Απολακκιάς είναι ο μόνος που έχει βρεθεί έως τώρα να υποφέρει από παρασίτωση. Πολλά άτομα βρέθηκαν προσβεβλημένα από το παράσιτο λερναία (Lernaea cyprinacea). Προφανώς τα παράσιτα αυτά εισήχθησαν στη λίμνη (αλλά και στο νησί της Ρόδου) μαζί με τους κυπρίνους. Μεταφέρθηκαν στα γκιζάνια της περιοχής και αποτέλεσαν έναν ακόμα παράγοντα εξασθένισής τους.

 

αρχική σελίδα
επιστροφή

Αγία Ελεούσα
Αργυρός
Γαδουράς
Επτά Πηγές
Κόνταρης
Κρεμαστινός
Λάρδος
Λίμνη Απολακκιά
Λίμνη των Νάνων
Λουτάνης
Μάκαρης
Παραδεισιώτης
Πελέμονης
Πλατύς
Ρέματα Απολακκιάς
Υδατοδεξαμενές Άτσακα
Χας

 

 

Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Πνευματικά Δικαιώματα | Συντελεστές

αρχή σελίδας

English Italiano