Γκιζάνι Έργο Life-Φύση

Κέντρα Ενημέρωσης

Έργο Γαδουράς Παιχνίδι
 
Στόχοι Φορείς Δράσεις Προστασίας Δράσεις Ενημέρωσης Επιστημονική Ομάδα

 

Το έργο

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Life-Φύση, 1998" που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. (ΑΝΔΩ) ανέλαβε τη διεξαγωγή του έργου "Μέτρα προστασίας για το απειλούμενο ψάρι Ladigesocypris ghigii*" (B4-3200/98/445).

Το έργο αφορά στην εφαρμογή δράσεων διαχείρισης, οι οποίες είναι ζωτικές για την προστασία του γκιζανιού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσόν των 290 εκατομμυρίων δραχμών. Χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 8,6% από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και κατά 16,4% από το ΕΚΘΕ. Η διάρκειά του είναι 57 μήνες με ημερομηνία έναρξης την 1η Φεβρουαρίου 1999. Στην πραγματοποίηση του έργου συμβάλλουν ως συνεργαζόμενοι φορείς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι Αρχαγγέλου, Καμείρου, Καλλιθέας, και Νότιας Ρόδου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί στη χώρα μας δράσεις για την προστασία ενός ενδημικού ψαριού που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Έτσι το έργο αυτό επιδιώκει να αποτελέσει ένα πρότυπο διαχείρισης για την προστασία και άλλων ενδημικών ψαριών στην Ελλάδα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το έργο στοχεύει επίσης στη γενικότερη προβολή της ανάγκης διατήρησης των φυσικών βιολογικών πόρων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

 

αρχική σελίδα
επιστροφή

 

Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Πνευματικά Δικαιώματα | Συντελεστές

αρχή σελίδας

English Italiano